Mesologie, combineert wetenschap met het traditionele

Wat is Mesologie?

Mesologie is een preventieve, holistische, complementaire geneeswijze, waarbij kennis uit de reguliere geneeskunde (anatomie, fysiologie en pathologie) gecombineerd wordt met complementaire geneeswijzen zoals Traditionele Chinese Geneeskunde, Ayurveda en Homeopathie. Met behulp van verschillende onderzoeken stelt de Mesoloog vast waar een functieverstoring in uw lichaam zit. Om uw zelfgenezend vermogen te stimuleren maakt de Mesoloog gebruik van homeopathische middelen, kruiden, vitaminen, mineralen, enzymen en voeding- en leefadviezen.

Elke klacht of symptoom is een uiting van onbalans in het lichaam, de ziel en/of de geest. Deze onbalans kan door vele factoren worden veroorzaakt, bijvoorbeeld overbelasting, vergiftiging, allergieën, voedingstekorten, ziekteverwekkers en trauma’s. De ervaring leert dat onverwerkte emoties veelal ten grondslag liggen aan klachten.

 

Onderzoek

Om vast te stellen waardoor bij u de onbalans/disfunctie/functieverstoring wordt veroorzaakt maakt de mesoloog gebruik van verschillende onderzoeken.

Het mesologisch onderzoek kan bestaan uit:

Doornemen van de door u ingevulde vragenlijst
Pols- en tongdiagnostiek volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) en de Ayurveda
Lichamelijk onderzoek (zoals buikorganen, huid en gewrichten)
Doormeten van de functie van organen
Metingen van vitaminen, mineralen, hormonen, enzymen en voeding

De resultaten van het onderzoek worden daarna met U besproken en vervolgens wordt er een behandelplan opgesteld. Hierin wordt aangegeven welke middelen voor u, op dit moment, het meest geschikt zijn: homeopathische- of orthomoleculaire zoals vitaminen, mineralen, enzymen  ofwel kruiden en Ayurvedische middelen. Ook kunnen adviezen over voeding en leefgewoontes gegeven worden. Indien nodig kan worden verwezen naar een arts, osteopaat, fysiotherapeut, sensi-therapeut, psycholoog  en andere behandelaars.

 

Vervolg consult

Na 4 – 8 weken vindt er een vervolgafspraak plaats ter controle en het eventueel bijstellen van de ingezette therapie.

 

Waarvoor kunt U bij de mesoloog terecht?

De klachten van patiënten die bij een mesoloog komen zijn zeer divers. Denk bijvoorbeeld aan eetproblemen en maagdarmstoornissen, slaapproblemen, vermoeidheidsklachten en burn-out,  spier- en gewrichtspijnen,  mentale klachten zoals stemmingswisselingen, nervositeit en depressie, menstruatieproblemen, hormonale klachten, allergieën, voedselintoleranties en huidproblemen, hoofdpijn en migraine, terugkerende ontstekingen, artrose, nek- schouder- of rugklachten, etc.

Bij kinderen kunnen dat ook buikklachten, keel- neus en oorklachten, hyperactiviteit, leer- en concentratiestoornissen, groeistoornissen en dergelijke zijn. De mesoloog behandelt voornamelijk chronische klachten. 

 

Preventief onderzoek:

Een mesologisch onderzoek is uitermate geschikt als preventief onderzoek. Met Mesologisch onderzoek kunnen functieverstoringen vroegtijdig bij u worden opgespoord, waardoor later mogelijk ernstige(r) klachten voorkomen kunnen worden. U kunt dit vergelijken met een ‘APK-keuring’. 

 

Opleiding

Een mesoloog heeft een HBO + opleiding gevolgd aan de Academie voor Mesologie.
Mesoloog is een beschermd beroep; de mesoloog dient volgens vastgestelde richtlijnen praktijk uit te voeren en zich regelmatig bij te scholen.

 

Beroepsvereniging
Ik ben als mesoloog ingeschreven bij het Nederlands Register voor Mesologen, het NRM en aangesloten bij de Nederlandse Vereniging Voor Mesologie, de NVVM. Tevens ben ik aan gesloten bij de SRBAG.

404