SLIM-afvallen

U zou heel raar staan te kijken als u bij uw huisarts binnenkomt en hij meteen tegen u zou zeggen: “U krijgt van mij een ontstekingsremmer”. Hij heeft immers helemaal niet onderzocht wat er met u aan de hand is. Toch is dat wat er al tientallen jaren gebeurt bij de behandeling van overgewicht. Er wordt een standaard dieet- en beweegadvies gegeven zonder rekening te houden met mogelijk andere oorzaken van gewichtstoename.

Uit meer dan 1000 wetenschappelijke publicaties blijkt dat bij meer dan de helft (!) van de mensen met overgewicht een lichamelijke oorzaak de reden is waarom iemand in gewicht is toegenomen. Daar komt bij dat wanneer deze lichamelijke oorzaken niet behandeld worden, ze (blijvend) succesvol afvallen in de weg zullen staan.

Op het gebied van Orthomoleculaire Gewicht reductie ben ik als een van de eersten in Nederland afgestudeerd volgens een wetenschappelijk onderbouwde methode die aantoont dat niet ieder pondje altijd door het mondje gaat. Uit meer dan 1000 wetenschappelijke publicaties blijkt dat bij meer dan de helft (!) van de mensen met overgewicht een lichamelijke stoornis de oorzaak is waardoor iemand in gewicht is toegenomen. Wanneer deze lichamelijke stoornissen niet behandeld worden, zullen ze (blijvend) succesvol afvallen in de weg staan.

 

De meest voorkomende lichamelijke oorzaken van overgewicht zijn:

– Hyperinsulinemie (een chronisch verhoogde insulinespiegel waarbij de glucosewaarden in het bloed nog normale waarden laten zien)
– Een koolhydraatverslaving (een stoornis in de serotoninehuishouding)
– Hypothyreoïdie (een traag werkende schildklier)
– Een verlaagde verbranding
– Een verminderd verzadigingsgevoel
– De menopauze bij vrouwen
– De andropauze bij mannen
– Voedingstekorten
– Verkeerde voeding
– Slaapstoornissen
– Chronische stress

Om te achterhalen welke lichamelijke oorzaak aan uw overgewicht ten grondslag ligt, maak ik gebruik van een Differentiaal Diagnostische Test. De uitslag van deze uitgebreide test geeft zowel een indicatie van de onderliggende stoornis(sen) alsmede een prognose welke stoornis(sen) u zult ontwikkelen wanneer u niets aan uw leefgewoontes verandert. 

Een tweede stap is het bepalen of er aanvullende onderzoeken gedaan moeten worden om een juiste diagnose te kunnen stellen. Dit kan bloedonderzoek en/of een op de aandoening toegespitste voedingstest zijn. Pas wanneer er een diagnose is gesteld, kan er een persoonlijk plan van aanpak gemaakt worden. Bij de meeste aandoeningen zal het plan van aanpak bestaan uit het (gefaseerd) aanleren van een andere voedingsgewoonte, aangevuld met een op de stoornis afgestemd advies voor lichaamsbeweging en de inzet van Orthomoleculaire geneesmiddelen.

Wanneer uw BMI 28 of hoger is, wanneer is uitgesloten dat u Hypothyreoïdie of een Koolhydraatverslaving hebt en er geen andere contra-indicaties zijn, kunt u ervoor kiezen een proteïnedieet te volgen.

Bij het opstellen van het plan van aanpak besteed ik veel aandacht aan de behandelvolgorde. Als bij u bijvoorbeeld Hyperinsulinemie en Hypothyreoïdie is gediagnosticeerd, heeft het in eerste instantie geen zin een dieet te adviseren. Hypothyreoïdie is een stoornis in de werking van uw schildklier waardoor u per definitie een verlaagde verbranding hebt. In dit geval zal eerst uw schildklierprobleem met de juiste medicatie behandeld moeten worden, voordat er begonnen kan worden aan de rest van het behandeltraject.

Heeft u last van (ernstig) overgewicht of wilt u om cosmetische redenen afvallen? Neem dan contact met me op voor het maken van een afspraak. Tijdens de Intake bekijken we samen wat ik voor u kan betekenen.

 

 

 

404